Afstudeeropdracht

Mijn afstudeeropdracht heb ik uitgevoerd voor merken binnen het traditionele kanaal van een kaasmerk. Deze merken worden verkocht in de (kaas)speciaalzaak en op de markt. Deze stroming spreekt mij aan, omdat uit eigen onderzoek blijkt dat deze consumenten de sfeer van de winkel, kennis van de ondernemer en kwaliteit van het product belangrijker vinden dan de prijs. Het doel is om de consument bewust te maken van de duurzame aspecten van twee merken.

Na uitgebreid onderzoek heb ik guiding principles opgesteld. Deze worden gevormd vanuit de belangrijkste inzichten uit het onderzoek. Dit zijn de handvatten die ik heb gebruikt bij de ontwikkeling van vier mediumonafhankelijk concepten. Voor de duidelijkheid heb ik deze vier concepten in een visuele samenvatting gegoten.
Het concept idealen als kompas heb ik vertaald naar groene vingers voor groene idealen. Door een handeling of actie te verbinden aan duurzaamheid wordt de consument bewust gemaakt van zijn gedrag. Om diezelfde reden heb ik doorgeborduurd op het concept verbinden en doen.
Doormiddel van een spaaractie wordt nu een bordspel weggegeven. Op die leert de doelgroep op interactieve wijze meer over duurzame aspecten van een kaasmerk. Het bordspel bestaat uit een rond bord, kaarten en pionnen. Het spel loopt rond en bestaat uit drie ringen. De drie ringen vertegenwoordigen elk een overkoepelend duurzaam aspect. De buitenste ring gaat over de boer, de middelste over de natuur en binnenste ring behandelt het welzijn van de koe. Elke ring is verbonden aan een stapel kaarten. Elke kaart leert de doelgroep over duurzame aspecten en is verbonden aan een icoon op het bord. Zo kan het midden van het spel kan alleen bereikt worden met een tractor kaart uit de koeienstapel. Wie als eerste alle drie de pionnen in het midden krijgt wint het spel. Natuurlijk is een speluitleg toegevoegd.